Malteser på besök i Stockholm

Sedan år tillbaka prenumererar vi på dagtidningen The Malta Independent, en av de två större engelska tidningar här på Malta. I juni fick ett par maltesiska journalister tillfälle att tillbringa 5 dagar i Stockholm sponsrade av Malta International airport och Sas.  Under två dagar kunde man läsa deras reportage med rubriken, Stockholm –where everything happens” ! Kunde inte bli annat än nostalgisk och känna en viss saknad och hemlängtan när jag läste hur de upplevde min forna hemstad. 

Stockholm !

De skriver bl.a. att svenskarnas viktigaste ord är hej och tack och att orden oftast används genom att säga tack-tack och hej-hej. ”It was amusing to be addressed hey-hey each time I entered a shop or a restaurant”. Svensk öl får högt betygIt´s not heavy, and doesn´t make your head swirl” 🙂 Deras första dag var det regn och 13 grader. ”At 11 pm the sky is still lit up by the rays of the sun. It´s wierd for people from southern Europe to be wearing winter clothes and having a drink in the light of day just before midnight”. Man bör alltid ha med sig ett paraply, även om himlen är blå. ”You never know from where a dark cloud will be coming, but I guess, that´s also part of the fun” (?) De beskriver Stockholm city, ”built on 14 islands” och förklarar att namnet Stockholm kommer av ”stock which means log and holm which means island”. Svenskarna är ett väldigt disciplinerat folk och Stockholm mycket rent. ”You never see anyone throwing a cigarette butt on the ground”. (!) De skriver vidare om Stockholms alla broar, beskriver olika stadsdelar, att man kan gå på vattnet på vintern och berättar lite om Sveriges historia. Under rubriken Fjaderholmarna kan man läsa, ”One of the largest islands, a paradise for nature lovers. This is where the Stockholms archipelag begins, made up of more than 32.000 islands”. Vidare under rubriken ShoppingThe women will be in a world of their own in the heart of Stockholm as shop after shop full of items on sale will make their mouth water”. They tend to pick up the first thing they see and like without bothering to look at the next shop or having regrets when something cheaper comes along. If they take long to decide, and need to see all there is to see before they make up their mind, then they have a big problem”.  (He, he… !!) Det här var endast ett par urklipp om vad de skrev. Kan inte ta med allt, då blir det för långt. Men deras reportage var enbart positivt, kul och naturligtvis väldigt bra reklam för Sverige och Stockholm.

Stockholm I miss you..

Advertisements

Skriv gärna en rad eller två...

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s