Fototriss

Ny Lördag, nytt tema. Ny..?
Men vad svårt det blev. Ny kan vara hur mycket som helst. Då borde det ju vara enkelt.
Inga arkivbilder. Ska jag verkligen gå min vanliga runda med kameran utmed havspromenaden?
Tror inte jag hittar så mycket nytt annat än turister, nyplanterade blommor och nya vågor som rullar in. Väljer en annan väg. Går istället i skuggan på smala gator och i gränder mellan husen och letar nytt.
Tycker inte det ser så nytt ut på bilden däruppe men det har iallafall helt klart varit i nyskick 😉
Idag är det många år sen den övre typiskt maltesiska balkongen såg ut som den under.
Här på Malta är det ingen ovanlig syn med övergivna gamla hus och spruckna fasader.
Efter flera års förfall rustas de slutligen upp eller så river man och bygger nytt i samma stil.
Önskar det ska fortgå så. Känns helt rätt och riktigt att man bevarar den gamla stilen även i ny anda.    Vanligast är ändå att nya höghus byggs där de gamla låghusen en gång stod.
Det mesta blir ganska stramt och stilrent. En form som förhoppningsvis inte tar överhand.
Har efter elva år på Malta följt hur stadsbilden sakta förändras. Ser en blandning av gammalt och nytt.
När en liten förhoppning att varken det ena eller det andra ska ta överhand.

Med risk för att bli bannlyst med tanke på första bilden får det här bli mitt bidrag till veckans fototriss 😉

Fler fototrissare finner du här.

Advertisements

25 thoughts on “Fototriss

 1. Fin tolkning, jag gillar verkligen dessa ”balkonger” eller vad säger man?? Tog massor av sådana bilder när vi var på Malta i höstas.

  Gilla

 2. Nytt blir man glad av, härligt att få se arkitektur från Malta 🙂 Jag skulle nog gå runt, runt och bara njuta i sådant trevligt atmosfär med dessa nya byggnationer 😉 Vackra nyanser i dina bilder 🙂

  Gilla

 3. Snygg NY triss…gammalt kan bli som nytt…bra att man tar vara på gammla byggnader och rusrat upp dem…men nybyggnationer behövs de med…men jag föredrar gammalt före nytt!
  Ha en skön söndag där nere på Malta….

  Gilla

 4. Kul att du visade en gammal sliten variant och en annan tillfixad i samma stil. Alltid roligt att se hur någonting ser ut före/efter.
  Instämmer för övrigt i det du skriver om nya byggnader i städerna, det gäller att hitta balansen…å det verkar inte vara lätt.

  Mitt fototrissbidrag kommer helt säkert att bli bannlyst. 😉

  Soliga vårhälsningar/Glad söndag!
  http://blindstyre.se/wordpress/2012/05/ny-modell/

  Gilla

 5. Snyggt, jag gillar den blåa färgen 🙂

  Javisst är det toppen med begagnat, har precis fyndat ett gammal köksbord med stolar som man kan ha när man sitter och pysslar 🙂

  Ha en toppenfin Söndag!

  Gilla

 6. Fast allt beror ju på hur man tolkar ordet ny, min Buick är definitivt inte ny… men för i år, är den det. Du kanske inte hade sett det där huset förut och då blir det en ny grej för dig… haha, så du klarar trissen den här gången också, med bravur. Ha det gott!

  Gilla

 7. Noop inte blir du bannlyst…ditt Malta är alltid så härligt att få ta del av.. Ja tänk hur stadtsbilderna förändras över tid..långsamt så man nästan inte ser det..förrän man ser bilder från förr.. Fin triss Anita.

  Gilla

 8. Härligt att det finns de som bevarar den gamla vackra stilen på byggnaderna!
  Jag tror att en blandning av gammalt och nytt kan bli suveränt bra!
  Bra och intressant triss!!

  Gilla

 9. Personligen hoppas jag innerligt att de flesta husen renoveras som du visar i bild nummer två. Älskar den bilden och den blåa färgen får mig att tänka på alla dessa ”glada” fiskebåtar med samma färg.

  Gilla

 10. Av mig blir du inte bannlyst :-))
  Jag hoppas verkligen att man bevarar den gamla stadsmiljön i görligaste mån för att bygga många sådana höghus ger inget ”snyggt” intryck även om jag förstår att det kanske ibland kostar mera pengar att restaurera och bevara det gamla. Tror att Malta vinner på att bevara det ur både ett historiskt och ”turistiskt” perspektiv.

  Gilla

 11. Det blev ju nytt för dig och nya bilder. Spännande fasader. Det tycks byggas överallt, så är det här i Aspudden o i övriga Stockholm. Så visst blev din triss NY.

  Gilla

 12. Uppskattar dina stadsbilder mycket, spännande att se sig om din miljö. De gamla slitna är snyggt, gör sig på bild men kanske är det inte lika lustigt att bo i. Mellanbilden ser ut som ett nybygge i gammal stil? I så fall spännande att man bevarar traditionen med maltesisk balkong i nybyggnation.
  PS inte blir du bannlyst inte, bilderna är ju helt nytagna 😉

  Gilla

 13. Jag gillar den väg du väljer att gå. Så fin den nyrenoverade blå balkongen är på mittenbilden. Hoppas den övre snart får bli lika fin, hoppas huset får bevaras och renoveras det med. 🙂 Nybyggen behövs de också, visst. Men hoppas de speciella, äldre husen får leva vidare. Blir till att bygga på höjden när det är brist på mark i vissa attraktiva områden. Liknande saker sker på många platser, så även i Stockholmstrakten.

  Gilla

 14. Visst är slitna fallfärdiga hus väldigt charmiga men om man blåser bort det romantiska skimret så är det nog inte så kul att bo i ett sånt hus. Men bildmässigt faller jag för den första. 🙂

  Gilla

Skriv gärna en rad eller två...

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s